zaterdag 15 januari 2011

Bang

De laatste dagen is het huis hier gevuld met nieuws uit Tunesie. Iedereen zal er inmiddels al wel over gehoord hebben en weten wat er nu aan de hand is in Tunesie. De president is gevlugt en het land is nu in handen van de net ontslagen regering en het leger. Alles is gesloten, er wordt geplunderd en vele gebouwen zijn inmiddels afgebrand. Zo ook in Hammamet waar mijn man vandaan komt en waar zijn hele familie nog steeds vlakbij woont. http://www.facebook.com/video/video.php?v=122154584521858
Op deze plek gaan wij altijd op vakantie, doen wij onze boodschappen enz. Je kan zien dat er nu niet heel veel van over is helaas.

Gisteren vierde de bevolking feest over hun overwinning, maar waar wij bang voor zijn is dat dit helemaal geen overwinning is geweest. De weg ligt nu open voor alle partijen en dus ook het extremisme. Overal op straat zijn nu gepantserde en gewapende groeperingen te vinden. Ons gevoel is een beetje dat de georganiseerde groeperingen een coupe hebben gepleegd en daar het volk voor gebruikt hebben zonder dat ze het zelf door hebben. Tunesie is nl. altijd een zeer neutraal en rustig land geweest. Wel een dictatuur, maar er werd wel heel veel gedaan ter bevordering van de economie. Zo heb ik in de afgelopen 15 jaar vele veranderingen en ontwikkelingen gezien daar. Er zijn luchthavens en wegen gebouwd, grote bedrijven en supermarkten zijn gekomen en er is ontzettend veel geinvesteerd in het toerisme. Alleen in het zuiden en noorden was hoge werkloosheid omdat de infrastructuur daar zeer ongusntig is voor bedrijven om zich te vestigen. Ook zag je veranderingen in sfeer en gevoel van veiligheid. Op vliegvelden en in de haven werd men steeds opener en makkelijker. In vergelijking met het westen hebben de mensen het daar arm, maar in vergelijking met een groot deel van de arabische wereld was het in Tunesie echt wel goed. Maar onvreden en angst is een goede voedingsbodem voor bepaalde groeperingen en daar hebben ze naar ons gevoel goed gebruik van gemaakt. Wie komt er nu aan de macht en wat voor regime gaat dit worden? Ik weet wel dat wij er voorlopig niet meer naar toe kunnen, dus dat Zou, zijn familie voorlopig niet kan zien en dat zij hun kleindochter ook voorlopig niet kunnen zien. We wilden eigenlijk in het voorjaar die kant op gaan, maar dat zit er nu w.s. niet in. Dit kan het land echt niet gebruiken. De familie is bang voor wat komen gaat en wij natuurlijk ook. En dan is het ook nog maar afwachten hoe het gaat als de voorraden in de winkels enz. op zijn voordat de situatie hersteld is........... Wat sta je nu machteloos! Ik kan alleen maar hopen dat ons vermoeden niet klopt en dat het land een goede regering zal krijgen die echt het beste met het land en zijn inwoners voor heeft.

3 opmerkingen:

 1. Sterkte ermee!
  Ik weet uit ervaring wat het is familie in het buitenland (Zuid-Afrika) te hebben, die niet altijd even veilig zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. José, ik ben geroerd en ontroerd door jouw/jullie verhaal. Heel veel sterkte en ik hoop dat er snel verkiezingen zullen komen en er een goede regering komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier en daar had ik al reactie gegeven, maar dit is iets wat heel veel vragen en reacties oproept. Het is verschrikkelijk voor die mensen dat ze het meemaken, maar voor familieleden in het buitenland is het denk ik nog erger omdat zij in spanning en onzekerheid zitten. Ik wens jullie heel veel sterkte en hoop dat er snel wat rust gaat komen. De opbouw zal weer lang duren ben ik bang voor, maar laat er eerst maar een goede regering komen, dan kruipt het langzamerhand wel weer omhoog.

  BeantwoordenVerwijderen